Zenei képzés élményekkel

2017, január 16 - 16:21
Már tanulmányaik ideje alatt bekapcsolódnak a város zenei életébe, gyakran határainkon túl is koncerteznek a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának tehetségei.

A Zeneművészeti Kar 230 hallgatójával és több mint 60 oktatójával az ország második legnépesebb zenei felsőoktatási képzőhelye a Zeneakadémia után. Alapképzésben a klasszikus orgonától a fagotton és éneken át az egyházzene-kórusvezetésig összesen több mint húsz szakirányt választhatnak a fiatalok. Emellett folyamatosan növekvő hallgatói létszámmal folytat osztatlan zenetanár- és zeneművész tanárképzést az idén ötven éves jubileumát ünneplő debreceni intézmény, amely 14 szakirányt kínál az előadóművész mesterképzésben résztvevőknek.

- Hallgatóink a diploma megszerzése után azonnal, 100%-ban el tudnak helyezkedni az ország zeneoktatási vagy kulturális intézményeiben, színházaknál, a médiában, és szinte nincs olyan hivatásos előadó-együttes Magyarországon, melyben ne lenne egykori debreceni „zeneművészetis” – mondja büszkén Duffek Mihály dékán.

A Zeneművészeti Kar több százmillió forint értékű hangszer-állománya tavaly egy csúcsminőségű Steinway-zongorával és egy csembalóval gazdagodott, így nemzetközi színvonalú koncertek megrendezésére nyílt lehetőség. Az ifjú tehetségek kamarazenei csoportokban, kórusokban, a szimfonikus zenekarban, a vonós-, a fúvós- és az ütőegyüttesben, valamint a gitárzenekarban próbálhatják ki magukat élesben. Bekapcsolódhatnak közben a város zenei életében jelentős szerepet betöltő hangverseny-sorozatokba, ezeknek köszönhetően az elmúlt években határainkon innen és túl, többek között Nagyváradon, Szatmárnémetiben és Kolozsváron is koncertezhettek a hallgatók.

- A hazai koncerttermeken túl Milánóban, Párizsban és Prágában is vendégszerepeltek már a kar immár két évtizedes hagyománnyal rendelkező nyári kurzusának, az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának résztvevői. A rendezvény zenekari mesterkurzusát minden évben Vásáry Tamás, a Nemzet művésze, Kossuth-díjas zongoraművész-karmester irányítja – emelte ki Duffek Mihály.

A debreceni zeneművészeti képzés nemzetközi elismertségét jelzi, hogy rendszeresen érkeznek koreai hallgatók mesterkurzusokra, a minél szélesebb körű együttműködések érdekében az intézmény angol nyelvű szakok regisztrációját tervezi. Mindeközben infrastruktúrájában is fejlődik a kar, az épületben található Liszt-terem klimatizálása már idén megkezdődhet, a Weiner Leó Kollégium felújítása pedig a következő években várható.

A 2017 szeptemberében induló képzéseiről felvételi konzultációkat tart az érdeklődő fiatalok számára a Zeneművészeti Kar, az időpontokat az intézmény honlapján találják.

 

Sajtóiroda - TH

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.