Gazdaságpolitikáról hallgatóknak

2016, szeptember 20 - 16:28
Az aktuális fiskális eredményeket, valamint a Magyar Nemzeti Bank oktatási programját is megismerhették a Gazdaságtudományi Kar hallgatói egy konferencián.

- Közgazdászképzés Debrecenben negyedszázada még nem volt, de azóta felismerte az egyetem vezetése, hogy ez a meghatározó terület sem hiányozhat felsőoktatási palettánkról. Befogadónak, nyitottnak kell lennünk az új gondolatokra és fejlesztésekre, ahogy az a városban is tapasztalható. Az őrvárosként emlegetett Debrecen az utóbbi években gondolatiságában is sokat fejlődött, ma már egy igazán innovatív település – fogalmazott köszöntőjében Bács Zoltán kancellár.


A Gazdaságtudományi Kar hallgatóinak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, Vereczkey Zoltán ismertette a Magyarországon 2010 óta alkalmazott gazdaságpolitika eredményeit, majd a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense, Novoszáth Péter vázolta az új közgazdasági és pénzügyi szemlélet térnyerését a közszolgálatban.


- 2011-ben még 17 ezren kezdtek gazdaságtudományi tanulmányokba, számuk 2015-ben már alig haladta meg a 10 ezret az ország felsőoktatási intézményeiben, közgazdasági területre pedig még kevesebben, mintegy 300-an nyertek felvételt. A Magyar Nemzeti Bank emiatt kiemelt célnak tekinti, hogy segítse az oktatást. Több egyetemmel kötöttünk már együttműködési megállapodást, új tantárgyakat vezettünk be, doktori programokban és duális képzésben veszünk részt – mondta Ferkelt Balázs, az MNB Oktatási Igazgatóságának főosztályvezetője.


A jegybank országos kiválósági ösztöndíjprogramot is hirdetett, amire gazdaságtudományi alap-, illetve mesterszakos diákok pályázhatnak. Az országban ötszázan kaphatnak 10 hónapon át 30 ezer forint ösztöndíjat, a Debreceni Egyetemről 15-en nyerhetik el a támogatást. Az igénylés határideje szeptember 23-a.


- Jó lehetőség ez a Gazdaságtudományi Kar mintegy 4800 hallgatójának. Most szeptemberben 1370 elsőévessel indult a tanév, közülük ezren gazdaságtudományi területen tanulnak. Jelentős eredmény, hogy doktori iskoláinkba is évről évre egyre többen jelentkeznek, angol nyelven idén húszan kezdik meg doktori tanulmányaikat – zárta a konferenciát Pető Károly, a kar dékánja.


A szeptember 20-ai tanácskozás a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége által szervezett országos előadássorozat debreceni állomása volt.

 


Sajtóiroda – TH
  
 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.