Fókuszban az egészségturizmus

2016, szeptember 22 - 18:18
A Debreceni Egyetem egészségiparban kifejtett tevékenységéről tartott előadást Szilvássy Zoltán rektor csütörtökön az Új utak a kézműiparban és a turizmusban 2016 című nemzetközi konferencián.

- Manapság létfontosságú a tudás és a gazdaság összekapcsolása. Ezért a vállalatok igényeihez alkalmazkodva az a cél, hogy a felsőoktatási intézmények megfelelő létszámú műszaki és természettudományi, valamint duális képzésben résztvevő szakembert bocsájtsanak ki – hangsúlyozta Parragh László a nemzetközi konferencián. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hozzátette: Debrecenben nagyon fejlett a gyógyszer-, az élelmiszer- és az egészségipar, az ilyen területeken pedig szinte önműködően beindul a klaszteresedés. Ebben a Debreceni Egyetem fontos közreműködő.

Az egyetemi tudás fontosságáról beszélt a Magyar Turisztikai Ügynökség Regionális Marketing Igazgatóságának igazgatója is. Katona Ilona kiemelte: az egészségturizmus mindig meghatározó szerepet töltött be a régióban, ugyanakkor a nemzetközi piacnak ma már komoly elvárásai vannak, s tudományos módszerekkel kell alátámasztani az egyes egészségturisztikai desztinációk hatékonyságát.

Hozzáadott értékteremtés az egészségiparban – Az egyetemek feladatai címmel tartott előadást Szilvássy Zoltán. A rektor előadásában felidézte: a Fokozatváltás a felsőoktatásban címet viselő felsőoktatási stratégia iránymutatása szerint az egyetemeknek, így a debreceninek is definiálnia kellett fókuszterületét.

- A Debreceni Egyetem esetében az egészségipar lett a zászlóshajó, ugyanis a gyógyszer- és élelmiszeripar, mezőgazdaság és orvostudomány határterülete az, ahol számottevően hozzá tud tenni az intézmény a gazdaság teljesítményéhez – jelentette ki Szilvássy Zoltán.


A rektor elődadásában kitért rá: a multinacionális vállalatokkal szemben a KKV-szektor cégei nehezen tudnak versenyelőnybe kerülni a piacon, mivel korlátozottak a lehetőségeik a kutatás-fejlesztés területén, ezért különösen fontos az egyetemnek mint innovációforrásnak a szerepe ezeknél a gazdasági szereplőknél. Hozzátette: az ilyen jellegű együttműködések alapját a kutatások harmonizációja jelenti, mely során kidolgozzák, hogy pontosan milyen területen tudnak közösen új eredményeket elérni.

Szilvássy Zoltán előadásában bemutatta a Debreceni Egyetem egészségipari gazdasági zónájának új sarokkövét, a Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás (SET) Központot. A komplexitásában Magyarországon és Közép-Európában is egyedülálló sportegészségügyi létesítményben képzett szakorvosok és a legmodernebb berendezések várják nem csak az élsportolókat, de a hobbi szinten sportolókat, a mozgásszervi rehabilitációra szorulókat és az egészséges életmód híveit is.

Sajtóiroda - TPL
Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.