Viszlát 2018! Helló 2019!

2018, december 20 - 09:48
A Debreceni Egyetem Sajtóirodája több ezer hírt és interjút gondozott, az intézményi sajtómegjelenések száma pedig rekordot döntött ebben az évben. Az egyetemről az országos és helyi sajtóban mintegy 14 ezer beszámoló jelent meg idén.

A város és a régió jövőjét meghatározó együttműködéseket, ipartörténeti bejelentéseket, új egyetemi képzéseket, tudományos felfedezéseket, orvosi bravúrt, a sportban egyéni és csapatsikereket, új DEAC szakosztályokat, valamint megszámlálhatatlanul sok apró eredményt hozott a 2018-as év.

A Debreceni Egyetem az ország legrégebbi, folyamatosan működő, legtöbb tudományterületet egyesítő felsőoktatási intézménye. Egyetemünk 14 karon 350 szakkal várja a továbbtanulókat. Napjainkra a Debreceni Egyetem 40 ezres közösséget jelent: a mintegy 30 ezer itt tanuló hallgató mellett nálunk működik az ország legnagyobb betegellátó rendszere, és itt tanul az országban a legtöbb külföldi hallgató. Az eltelt években intézményünk jelentős átalakuláson ment keresztül: az 1538-ban alapított Debreceni Református Kollégium hagyományain egy modern európai felsőoktatási intézmény jött létre, amelyre már a gazdaságfejlesztés is fontos erőforrásként tekint. A rendkívüli intézményi fejlődést az eltelt öt évben megnövekedett sajtóérdeklődés is kíséri.

Az intézményi Sajtóiroda 2018-ban több ezer - az intézmény oktatási, tudományos tevékenységéről szóló, betegellátással, sporttal és közösségi programokkal kapcsolatos - interjú elkészítésében szervezésében segítette az újságírókat, emellett ezer hírt és közleményt, valamint fotógalériát publikált az intézmény híroldalán, a hirek.unideb.hu felületen, az intézmény dolgozói számára pedig eljuttatta a heti hírlevelet (Hírlevél feliratkozás).

A sajtóiroda 820 hírt és 976 fotógalériát publikált az év folyamán - több mint kétszáz alkalommal egyetemi tudományos eredményről és új képzésekről számoltunk be. A hirek.unideb.hu oldalmegtekintéseinek a száma december 19-én átlépte a 471 ezret. Az intézményi sajtófigyelés év végi összesítése szerint eddig az időpontig mintegy 14 ezer regisztrált sajtómegjelenése volt az egyetemnek. Ebből több mint 400 alkalommal tudósított a Debreceni Egyetemről a közmédia, vagy valamelyik országos televíziócsatorna.  A szerkesztőségek 230 sajtónyilvános eseményre kaptak meghívót és 848 alkalommal tettek fel kérdéseket az egyetemi sajtóirodán keresztül.

A beiskolázási és külkapcsolati témák mellett januárban a Klinikai Központ lombikprogramjához kapcsolódó fejlesztés és Glant Tibor Szent Korona tanulmánya, februárban a hematológiai osztály átadása, márciusban az állami kitüntetésben részesülő egyetemi dolgozók és Roberto Baggio Futballegyetemi előadása, áprilisban az Európai Egyetemi Játékokban való egyetemi részvétel híre, májusban a Klebelsberg szobor avatása, júniusban a QS-rangsorban való eredményes szereplés híre és a DEAC jégkorongszakosztály bejelentése, júliusban a Campus Fesztiválon az Egyetem tér programjai, augusztusban az egyetemi virágkocsi karneváli szereplése és a gépészmérnöki képzés, szeptemberben a tanévnyitó mellett a 150 éves agrárjubileum és a yoUDay, októberben a FintelligenceLab-átadó és a teniszközpont alapkőletétel, novemberben Székely Tamás kutatócsoportjának a Science-ben publikált cikke, a DEENK Minősített Könyvtári címe, december elején pedig az agráron kitenyésztett csodaponty és a nemzeti oltóanyaggyárral kapcsolatos egyetemi szerepvállalás volt a legnépszerűbb téma a sajtómegjelenéseket összegző statisztikai elemzés szerint.

Hisszük, hogy a Debreceni Egyetem XXI. századi arculatának kialakításához nagyban hozzájárulnak azok az intézményi nyilatkozók: oktatók, kutatók és más munkatársak, akik szakértelmükkel és tudásukkal segítik a tájékoztatási munkát. Közreműködésüket idén is köszönjük, és bízunk benne, hogy az új évben is számíthatunk rájuk, mint ahogy a helyi és országos szerkesztőségekben dolgozó újságírók érdeklődő kérdéseire és tudósításaira is.

Békés, boldog ünnepet, egészségben és sikerekben gazdag új esztendőt kívánunk!

A DE Sajtóiroda munkatársai:
Béres Zsuzsa sajtóreferens
Bódi Sándor fotóriporter
Czellár Anikó sajtóreferens (KEK)
Lipcsei Ildikó irodavezető
Magyarosi Marianna sajtóreferens
Pénzes-Kemecsei Zsuzsa (DEAC)
Terhes Brigitta sajtóreferens
Tóth Henriett sajtóreferens
Takács Péter Levente tartalommenedzser
M. Tóth Ildikó sajtófőnök


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napján hatályba lépett Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ