FM90: életre kelt folyók az egyetemen

2016, október 7 - 11:26
A Kémia épületbe „költözött” a Tisza és a Sajó. A Debreceni Egyetem folyóvizes kutatólaboratóriumában olyan új módszereket keresnek a kutatók, amelyek az árvízi védekezésben segíthetnek – részletek az FM90 Campus Rádióban.

Egy medence, körülötte vízcsapok, benne pedig homok – így néz ki a Debreceni Egyetem folyóvizes kutatólaboratóriuma, amelyben a Tisza és a Sajó viselkedését modellezik a kutatók. Fényképek, térképek és különféle szkennerek segítségével meg tudják állapítani, hogy mennyit vándorolnak a folyók medrei, és hogyan változott a terep. Ez alapján pedig előrejelzéseket tudnak adni a szakemberek a jövőben – például az árvízi igazgatóságok számára.

A vizsgálatok részleteiről Bertalan László, a Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszék kutatója nyilatkozott az FM90 Campus Rádióban. Az összeállítást ezen a linken hallgathatja meg.

Sajtóiroda-TB


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napján hatályba lépett Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ