Mád: tudomány és élményturizmus

2019, július 15 - 14:41
Az egyetemi polgárok számára is megnyílt a tavaly egyetemi tulajdonba került mádi Grossmann-ház. A Mádi Bor Akadémia létesítményei többféle célt szolgálnak: a Borsay-kastély a kutatás helyszíne, míg a Grossmann-házat az egyetemi közösségek és polgárok vehetik igénybe kedvező fizetési feltételekkel.

A Debreceni Egyetem Komplex Bortudományi Kutató-Fejlesztő Intézményi Egysége, ismertebb nevén a Mádi Bor Akadémia tavaly ősszel jött létre azzal céllal, hogy orvos- és egészségtudományi, helytörténeti, talajtani, agrometeorológiai kutatásokat szolgáljon. A kutatóközpont megalakulását a kormány többek között két mádi ingatlan ingyenes vagyonkezelésbe adásával is segítette az egyetem számára. A Borsay-kastélyban kialakított laborok és a kutatói munkaszobák főként a kutatások színhelyeként funkcionálnak, de az ugyanitt található tanterem és tárgyalók kiváló helyszínt biztosítanak 10-60 fős workshopoknak is.

- Az épületet 2016-ban teljeskörűen felújították, így jelenleg a kutatómunkához szükséges laborháttér kialakításán dolgozunk. Speciális bútorzatot kellett építtetnünk az ősztől folyamatosan érkező, nagy értékű berendezések számára. Az analitikai borlabor főként a térség borászai számára nyújt majd szakmai segítséget, melyben saját termékeik vizsgálatát kérhetik. A nagyműszeres laborban pedig többek között a hegyaljai borok élettani és orvosbiológiai hatását kutatják majd az egyetem szakemberei, amelyek az emberi szervezetre pozitív hatást gyakorolnak. Ez a műszerpark képes lesz a borokban megjelenő több mint 3500 vegyület, összetevő beazonosítására. Közöttük kutatni fogjuk azokat, amelyek speciálisan a mádi borokra jellemzőek és megjelenésük utal a különleges termőhelyre, a mádi történelmi dűlőkre – részletezte Csige László, a Mádi Bor Akadémia igazgatója.

A kastély szomszédságában lévő Grossmann-ház egyfajta kiszolgáló helyként, szálláshelyként funkcionál, részben a kutatási munkához kapcsolódóan, részben pedig turisztikai céllal. A szintén két éve felújított épület az egyetemi átvételt követően új berendezést kapott és már a nagyközönség számára is megnyitotta kapuit.

- Összesen 34 vendéget tudunk fogadni az igényesen kialakított szobáinkban, illetve apartmanjainkban, melyekben a fürdőszoba és a televízió mellett teakonyha szolgálja a kényelmet. A Grossmann-házban az egyetemi polgárok számára 10, az intézmény szervezeti egységei számára pedig 25 százalékos kedvezményt nyújtunk a szállásárakból – hívta fel a figyelmet Balázs Gyula, a panziót is üzemeltetető UD TUTI Kft. ügyvezetője.

A Grossmann-ház eredetileg egy jelentősen nagyobb épület, feltehetően a Bálház része volt, melynek 1895-ös leégése után csak egy részét állították helyre. A leégett részben lehetett a Kék- Szőlő fogadó, amelynek tánctermében tartották a bálokat a szüret idején, hogy az úri közönség kipihenhesse magát. A mondás szerint az a leány, aki Mádi Bálban, a Máriapócsi Búcsúban vagy a Debreceni Nagyvásárban nem kelt el, az örökre vénlány maradt.

A tervek szerint egész évben rendezvények, többek között borkóstolók helyszíne lesz a Grossmann-ház és annak különleges boltozatú pincéje. A szüreti időszakban pincelátogatásokat, borkurzusokat és egyéb szórakoztató programokat is szerveznek majd a Mádi Bor Akadémián. A programokról és a szálláslehetőségekről ide kattintva tájékozódhat.

A Debrecentől 77 km-re lévő Mád község a tokaji borvidék egyik gyöngyszeme. A 13. századi település nemcsak a „királyok borával”, Európa-szerte elismert építészeti értékekkel, hanem lélegzetelállító panorámával is várja a látogatókat.

Sajtóiroda-TB

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.