Megtisztítják, majd áthelyezik

2016, október 18 - 14:41
Hamarosan új helyen, a Debreceni Egyetem Főépülete előtt állítják fel az intézmény egykori névadója, a tragikus sorsú miniszterelnök, Tisza István bronzszobrát.

Kisfaludi Stróbl Zsigmond alkotása 1926-tól a Klinikák előtt állt, majd 1945-ben ledöntötték és csak 2000-ben állították fel újra, bár nem az eredeti helyén.

A műalkotást a mostani, újbóli avatás előtt ismét restaurálja püspökladányi műtermében Győrfi Lajos szobrászművész. A szobor új helyén a Főépület előtt már befejeződtek a tereprendezési munkák, Tisza István 2 méter 34 cm magas, felújított szobrát a napokban szállítják Debrecenbe, ahol október 31-én ünnepség keretében leplezik le az alkotást.

Az áthelyezés az egyetemi Hallgatói Önkormányzatának kérésére a Szenátus jóváhagyásával, az Adjátok vissza a hegyeimet! Alapítvány támogatásával valósul meg. Az avatóünnepség október 31-én 12.30-kor kezdődik az egyetem Főépülete előtti Tisza István szobornál.

Sajtóiroda - BZs
 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napján hatályba lépett Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ