Kurzus a modern hadtudományról

2019, szeptember 26 - 16:01
Geopolitika, Geostratégia, Biztonság – Új tendenciák a modern hadtudományban címmel indított új, hadtudományi kérdésekkel foglalkozó kurzust a Debreceni Egyetem Hatvani István Szakkollégiuma. A nyitóelőadáson a hadiipar és az egyetemi innováció kapcsolatáról volt szó.

Hogyan állították az egyetemi tudást és az ipari képességeket a haza védelmének szolgálatába az elmúlt 100 évben? Milyen következtetések vonhatók le az elmúlt évszázad haditechnikai K+F+I tapasztalataiból a mai haderő-modernizáció és hadiiparfejlesztés számára? Milyen feladataink vannak a műszaki innovációs ökoszisztéma megújítása során? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki ellátogatott a Hatvani István Szakkollégium új képzésének első alkalmára szeptember 25-én, szerdán.

A nyitóelőadást „Honvédségi modernizáció, hadiipar-fejlesztés és egyetemi innováció kapcsolata száz év tapasztalatából” címmel Hajdú Ferenc ezredes, a Magyar Honvédség Modernizációs Intézetének innovációs igazgatója tartotta. A kurzust a Hatvani István Szakkollégium elsődlegesen a szakkollégiumi hallgatók számára hirdette meg, de értelmiségi modulként a Debreceni Egyetem valamennyi hallgatója felvehette a tantárgyat.

- A képzés célja, hogy a szakkollégisták képet kapjanak a világban végbemenő változásokról, a geopolitika és a geostratégia alakulásáról, a biztonsági és a harcászati kérdések módosulásairól, mindezek civilizációs, kulturális, történelmi, gazdasági és vallási hátteréről – tájékoztatott Pintér Ákos általános rektorhelyettes, a Hatvani István Szakkollégium igazgatója.

Az egyetemi vezető hozzátette: az új tantárgy tökéletesEN illeszkedik az intézmény hadtudományhoz és biztonságpolitikához fűződő céljaihoz, s az egyik kézzelfogható eredménye a Debreceni Egyetem és a Honvédelmi Minisztérium kedden aláírt együttműködési megállapodásának, amely az Önkéntes Tartalékos Rendszer népszerűsítésén túl az oktatási és kutatási, valamint a védelmi innovációs és kutatás-fejlesztési területekre is kiterjed.

Geopolitika, Geostratégia, Biztonság - Új tendenciák a modern hadtudományban kurzus következő előadását Bakos Csaba Attila alezredes tartja, „Kortárs nagyháború avagy a hagyományos háború napjainkban” címmel a Hatvani István Szakkollégiumban (Kossuth Lajos Kollégiumok, III. számú épület, V. emeleti terem), 18 órai kezdettel.

Sajtóiroda - TPL


 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.