DEAC100 az országos csatornákon

2019, szeptember 27 - 12:21
Az M4 Sport Híradójában és a DIGI Sport napindító műsorában, a Reggeli Startban is téma volt a száz éves DEAC. Bács Zoltán kancellár, Jávor András DEAC-elnök és Sándor Mihály, a klub krónikása mesélt a kezdetekről, a centenáriumi évadról és a jövőbeni tervekről.

Az M4 Sport Híradójában Bács Zoltán kancellár elmondta, hogy már a DEAC 1917-es alakulásakor kulcsszerepet játszott az összefogás, együttműködés, hiszen a 22 alapító között egyetemi és városi vezetők, református és katolikus egyházi méltóságok voltak.

- A Debreceni Egyetemen a DEAC-OT és a sportot – kicsit amerikai mintára – az egyetemi identitástudat formálójává szeretnénk tenni. Azt hiszem, nagyon jó úton járunk ebben. Az elmúlt években robbanásszerűen nőtt a DEAC jelentősége, ma már 23 szakosztállyal, 2700 igazolt sportolóval működik a klub – hangsúlyozta Bács Zoltán.

A kancellár kifejtette: a DEAC amellett, hogy egyetemi, városi egyesület is, hiszen a kosárlabda- és a jégkorongcsapat működését is segíti az önkormányzat. Utóbbinak köszönhető, hogy az egyetemi-városi összefogás révén tavaly a hokisok bronzéremmel tértek vissza az Erste Ligába.

A versenysport mellett Bács Zoltán beszélt az egészséges életmódra való nevelést szolgáló tömegsportról, amelyhez kapcsolódóan számos infrastrukturális fejlesztés valósult meg az elmúlt 10 évben az egyetemen.

Az egyesület 100. születésnapjáról szólva a kancellár felidézte, hogy az egyetem tanévnyitó stadionshow-ján, a yoUDay-en külön blokkban ünnepelték a DEAC-ot. A centenárium évad szeptember közepén indult egy díszünnepséggel, és egészen 2020 májusáig tartanak a programok, amikor az ünnepi sorozat családi nappal zárul. Az évforduló nyomán ebben évben a DEAC-csapatok egy különleges, jubileumi címerrel díszített mezben játszanak.

Bács Zoltán elmondta, hogy az évforduló kapcsán négykötetes műben dolgozzák fel a DEAC történetét, melyek közül az első 25 évet feltáró első kötet már el is készült, a következő évben ezt további 3 kötet követi majd.

A távlati tervekről szólva a kancellár elárulta, hogy a csapatok működésének stabilizálása a cél, hogy egyre inkább részévé váljanak az egyetemi életnek, és reményét fejezte ki, hogy a bővülő szurkolótáborok miatt újabb infrastrukturális fejlesztésekre lesz lehetőség.

A DIGI Sport napindító műsorában, a Reggeli Startban Jávor András, a DEAC elnöke kiemelte: az elmúlt években az egyesület jelentős fejlődésen ment keresztül, s mára az ország legnagyobb egyetemi sportklubjává vált.

- A DEAC egyszerre nevelőegyesület és a debreceni sportélet meghatározó alakja az első osztályban játszó csapataival. A Debreceni Egyetem az ország legnagyobb egyeteme, s ennek szellemében a sport területén nem csak az amatőr- és tömegsportot kell támogatni, hanem bizonyos szakosztályoknál el kell jutni a legmagasabb szintekig. Úgy kell fejlődni, hogy a harmónia meglegyen a lehetőségek és a teljesítmény között. Ez az egyetemi klubvezetők örök dilemmája – fogalmazott Jávor András.

Sándor Mihály, a klub történetének kutatója, a most megjelent könyvsorozat szerzője arról beszélt, hogy hálásak lehetünk annak a 22 alapítónak (püspökök, egyetemi és ipari vezetők, polgármesterek, jogászok), akik 1919. augusztus 1-jén feltámasztották a sportegyesületet, amely eredetileg 1906-ban alakult meg Debreceni Akadémiai Atlétikai Club néven.

Sajtóiroda - TPL


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.