Az Aranycsapat emlékezete

2019, október 9 - 14:52
A Debreceni Egyetemen a magyar sport nagyjaira való emlékezés nem üres nosztalgiázás, hanem példamutatás az új generációknak – hangsúlyozta Szöllősi György az Aranycsapat kultúrtörténeti szerepe kapcsán, a "Labdarúgás elmélete és gyakorlata" tantárgy előadásán.

- Az első világháborút követően Magyarországon elindult egy olyan ifjúságpolitika, amelynek egyik eredménye volt, hogy 1952-ben, a Helsinki olimpián 16 arany érmet nyert a magyar csapat. A sok csapás, a háborús veszteségek ellenére egy erőtől duzzadó, veszíteni nem akaró generáció nőtt fel, amelynek Puskás Ferenc és Buzánszky Jenő is a tagjai voltak – mondta előadásában Szöllősi György, főszerkesztő (FourFourTwo és Nemzeti Sport), a Magyar Sportújságíró Szövetség elnöke, a magyar futballhagyomány és a Puskás-ügyek nagykövete.

A 16 arany egyikét a labdarúgócsapat nyerte, innen datálódik az Aranycsapat elnevezés, amelynek csapatkapitánya Puskás Ferenc, a jobb hátvédje pedig Buzánszky Jenő volt.

- A számos trauma, csapás és kudarc ellenére tudtak olyat mutatni a világnak, ami példaértékű volt, amit sokan tiszteltek, irigyeltek, csodáltak. Az Aranvcsapat történetét a külföldi szakírók is egy olyan fejezetnek látják a futball történetében, amely megváltoztatta a sportágat, új lendületet adott. A magyar sportsikerek kultúrtörténeti jelentőségűek, a sikerek, valamint a sportolók életrajza, egyéni példamutatása mind a kultúrtörténetünk része – hangsúlyozta Szöllősi György.

A Puskásék, Buzánszkyék helye a magyar kultúrtörténetben című előadásában a főszerkesztő azt is elmondta, hogy példaértékű, ahogy a Debreceni Egyetem őrzi az Aranycsapat és elsősorban Buzánzsky Jenő emlékét.


- Fontos, hogy a sportmúltunk nagyjaira való emlékezés ne üres nosztalgiázás legyen. Megindító például azt látni, hogy Buzánszky Jenőnek szobra van az egyetemen, és a futballbajnokság is az ő nevét viseli.  A Debreceni Egyetemen láthatjuk, hogy lesz a múlt példájából a jövő sportja, az új generációk mindennapjait alakító nagy példamutatás – tette hozzá Szöllősi György.

A főszerkesztő a „Labdarúgás elmélete és gyakorlata” tantárgy keretében tartott előadást kedden, a Böszörményi úti campuson. A szabadon választható kredittárgy első félévi előadás-sorozata október 15-én, Szabó Zsolt korábbi FIFA-játékvezető „A labdarúgás szabályai. Játékvezetés a futball szolgálatában” című előadásával folytatódik. A rendezvényre a kurzust felvevő hallgatók mellett, a téma iránt érdeklődőket is várják.

Sajtóiroda - CzA


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.