Alternatív Nap Karcagon

2019, október 18 - 08:12
Saját nemesítésű alternatív növényfajtáit, valamint talajkondicionálási kutatásainak eredményeit mutatta be gazdálkodóknak a Debreceni Egyetem AKIT Karcagi Kutatóintézete csütörtökön. A speciális fajták és talajjavító módszerek megoldást jelentenek a Közép-Tisza-menti térség számára.

- Őszi kalászosaink mellett az alternatív növények közül köles, cirok, mohar, takarmányborsó, pannon bükköny és szegletes lednek fajtákkal foglalkozunk, a fajokból mintegy 50 fajtát nemesítettünk az évek során. Ezek közül 10-15 minden évben elérhető a gazdálkodók számára. Fajtáink a Közép-Tisza-mente több százezer hektáros szikes, nehéz mechanikai összetételű, nagy agyagtartalmú, nehezen művelhető talajain is eredményesen termeszthetők – ismertette a csütörtöki fajtabemutatón Zsembeli József, a DE AKIT Karcagi Kutatóintézet igazgatója.

Az intézmény bemutatókertjében több karcagi nemesítésű cirok- és szudánifű hibridet tekinthettek meg a szakmai nap résztvevői.

- A környezeti feltételekhez, a szélsőségekhez való alkalmazkodásban a fajták mellett az agrotechnika a másik elengedhetetlen tényező. Hét évvel ezelőtt kezdtük alternatív talajkondicionálási kutatásainkat itt a kutatóintézetben, tápanyaggazdálkodási és talajjavítási módszereink 4-5 éve már látványos eredményeket hoznak. Talajkondicionáló szereinkkel néhány éven belül még szélsőséges adottságok között is nagyobb termésmennyiség, jobb fizikai, kémiai és biológiai állapot alakul ki a talajban – mutatott rá Zsembeli József. 

A szántóföldi és talajkondicionálási kísérletek bemutatója mellett a gazdálkodók előadásokat is hallhattak a karcagi szakmai napon, melyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Megyei Szervezetével és az Impavidus Trade Zrt-vel közösen szervezett a karcagi kutatóintézet. A partnerektől áttekintést kaptak többek között a talaj biológiai sokféleségéről és aktivitásáról, az algák talajjavító hatásáról, a precíz mintavételről, a talajszkenner használatáról, valamint az agrár-környezetgazdálkodásban rendelkezésre álló pályázati forrásokról.

Átadták emellett az Alternatív Nap és Fajtabemutató keretében a DE Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság 4 évvel ezelőtt alapított Vezekényi Ernő-díját. A Karcagi Kutatóintézet alapító igazgatójáról elnevezett kitüntetést idén František Václavik, az Olmix Group csehországi és szlovákiai leányvállalatainak igazgatója vehette át Dobránszki Judit főigazgatótól, a közös kutatási együttműködés elismeréseként.

 

Sajtóiroda- TH

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napján hatályba lépett Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ