Tisza Istvánra emlékeztek

2019, október 31 - 11:07
1918. október 31-én gyilkolták meg Magyarország egykori miniszterelnökét, Tisza Istvánt, akinek jelentős szerepe volt a Debreceni Egyetem megalapításában. A 101 évvel ezelőtti események kapcsán emlékeztek csütörtökön az államférfira a Főépület előtt felállított szobránál.

- Tisza István nagyformátumú, korszakos jelentőségű államférfi volt. Felismerte a kiművelt emberfők jelentőségét, azt, hogy a keleti végeken is ki kell alakítani egy tudományos fellegvárat. Az egyetem 1921 és 45 között a nevét viselte, s bár az intézmény a történelem folyamán sok változáson ment keresztül: feldarabolták, majd egyesült, de mindig debreceni egyetem maradt. Az, aminek a „Vasgróf” szánta – hangsúlyozta ünnepi köszöntőjében Pintér Ákos, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese a Tisza István halálának 101. évfordulója alkalmából rendezett csütörtöki megemlékezésen.

Szloszjár Balázs dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka arról beszélt, hogy Tisza István katonaként is kivételes egyéniség volt. Az egykori miniszterelnök 2 évig szolgált a debreceni 2. honvéd huszárezrednél, először önkéntesként, majd mintegy 30 évvel később mint az ezred parancsnoka frontszolgálatot vállalt. Gróf Tisza Istvánt 1918. október 31-én egy merényletben gyilkolták meg.

- Imponáló az az emberi tartás, erkölcsi szilárdság, állhatatosság, amellyel szolgált. Erélyes és nyílt fellépésével, bátorságával, következetességével magára irányította az ellenzéki gyűlölet sortüzét, sosem volt rá jellemző az elkeseredés, a lelki elgyengülés, határozottságával számos ellenséget szerzett. Még gyilkosai előtt egyenességét és bátorságát tükrözte utolsó mondatával: „Ennek így kellett történnie” – fogalmazott Szloszjár Balázs dandártábornok.


A megemlékezés végén a résztvevők megkoszorúzták Tisza István szobrát. Kisfaludi Stróbl Zsigmond alkotását 2016. október 31-én avatták fel az Egyetem Főépülete előtt.


Sajtóiroda


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.