Open Access Hét a könyvtárban

2016, október 28 - 11:56
A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára (DEENK) idén is szervezett programokat a Nemzetközi Open Access Héten, amelyet október 25-27. között rendeztek.

A DEENK kilencedik alkalommal csatlakozott a SPARC (Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition) által 2008-ban elindított programsorozathoz, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a kutatói közösség megismerje és elmélyítse ismereteit a nyílt hozzáférésű publikálással kapcsolatban. Az évente megrendezett nagyszabású eseményen világszerte több száz előadás és program népszerűsíti a tudományos kommunikációt és teremt alkalmat az aktuális trendek és folyamatok bemutatására.


A Debreceni Egyetem programjain az előadások az Open Access gyakorlati megvalósulását, a kutatási adatkezelés nemzetközi trendjeit, az open access folyóiratokban megjelenő cikkek egyetemi támogatását, valamint a szerzői művek felhasználásának jogi aspektusainak témakörét érintették – tájékoztatta az unideb.hu portált Pergéné Szabó Enikő, a DEENK kutatástámogatási főigazgató-helyettese.


A Debreceni Egyetem Szenátusa 2015-ben fogadta el az egyetem szerzői jogi szabályzatát és publikációs irányelveit, amely összhangban áll az EU Horizon2020 pályázatok nyílt hozzáférésű publikációkra vonatkozó követelményeivel és a kialakulóban lévő nemzetközi standardokkal. Ennek lényege az, hogy a kutatási eredményeket oly módon kell publikálni, hogy azok elérhetővé váljanak a tudományos közösség és az érdeklődők számára – a megjelenés időpontjával egy időben, vagy a kiadók által megszabott 6-12 hónapos embargó időszak lejárta után. Manapság egyre több kiadó alakítja át úgy a publikálási politikáját, hogy az szerzői jogi szempontból is megfeleljen az open access követelményeknek –fogalmazott „A szerzői művek felhasználásának gyakorlati kérdéseiről” címmel tartott előadásában Bene Tamás, a DE Kutatáshasznosítási és Technológiatraszfer Központ vezetője.


A program valamennyi előadásának anyaga elérhető az intézményi repozitóriumban, a DEA-ban.


Sajtóiroda - BZs


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napján hatályba lépett Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ