Földtudományi nyári tábor

A Debreceni Egyetem Földtudományi Intézete 2018. július 2-6. között a 4-6. osztályos általános iskolás gyerekek számára Földtudományi nyári tábort szervez.

Helye: Debreceni Egyetem, Egyetem téri Campus, GeoMat épület.
Díja: 24.000 Ft/fő/hét.
Jelentkezés feltétele: A jelentkezési lap kitöltése és eljuttatása hozzánk 2018. június 22-ig, valamint a tábor díjának befizetése ugyancsak 2018. június 22-ig.
A befizetés részleteiről a jelentkezési lap beküldése után tájékoztatjuk Önöket.

Felhívjuk a figyelmet, hogy csak abban az esetben tudjuk indítani a tábort, ha legalább 20 fő jelentkezik!
Információ és elérhetőségünk: e-mail címen vagy a +36 30 252 3859-es telefonszámon, munkanapokon 8:00 – 16:00 óra között.

Amit biztosítunk

 • Színvonalas szakmai programokon keresztül a földrajzi tudás szélesítése
 • A programokhoz szükséges infrastrukturális és tárgyi eszközök
 • Napi háromszori étkezés (tízórai, ebéd, uzsonna)

A kínált szakmai programok a hét során időjárástól függő időbeosztásban változatosan kerülnek bemutatásra!
A diákok szabadidős és csoportos foglalkoztatásain a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola hallgatói lesznek segítségünkre.

A 2018. év tervezett programja

 • Természetföldrajzi és talajtani szakmai program
  Hogyan alakítják a folyók a völgyeiket? Hogyan fejlődnek a folyókanyarulatok? Mikor építenek és mikor rombolnak a vízfolyások? A program során a Földtudományi Intézet homokkal feltöltött 10x3 méteres, 2,5 m mélységű folyóvizes medencéjében végzünk érdekes kísérleteket. A csapatok játékos feladata, hogy az általuk épített homokvárat gátakkal és elvezető csatornákkal a legtovább meg tudják védeni a négy forrásból táplálkozó óriásfolyam pusztításától. A laboratóriumban működő - hazánkban egyedülálló - szélcsatornában különböző szélsebességek mellett megfigyeljük a keletkezett formákat és a szél felszínalakító folyamatait. A különböző talajtípusok megismeréséhez kézi talajfúróval vett mintákon vizsgálatokat végzünk el. Megismerjük a terepen alkalmazható egyszerű vizsgálati módszereket: gyúrópróba a mechanikai összetétel meghatározásához, nagyító az ásványos összetétel vizsgálatához, valamint elvégezzük a mésztartalom meghatározását.
   
 • Földtani szakmai program
  Milyen kőzetek és ásványok találhatók a környezetünkben? Hogyan lehet azokat egyszerű módszerekkel felismerni? Bemutatjuk a jellegzetes kristályformákat, azok keménységét, az  egyes ásványok színének és karcszínének viszonyát, az ásványok fényét. Megismerjük a kettős fénytörés jelenségét is. Vizsgáljuk a kőzetalkotó ásványokat, valamint a magmás, üledékes és metamorf kőzetek legfontosabb jellemzőit. Megismerkedünk a kézi nagyító, a sztereomikroszkóp és a polarizációs mikroszkóp jellemzőivel, használatával is. Felületi csiszolatot készítünk előkészített kőzeteken. Szitasor felhasználásával törmelékes üledékes kőzetek szemelemzését végzünk el, valamint lehetőség nyílik egyes üledékek szivárgási tényezőjének mérésére is. Játékos  feladat:  színes  habvulkán  készítése,  amelyen  a  gyerekek  az  igazi  vulkánok működését tanulmányozhatják.
   
 • Geoinformatikai szakmai program
  Mire  használja  a  földtudomány  a  műholdas  helymeghatározó  eszközöket?  Hogyan készítsünk drónokkal légifotót? A program során minden gyerek megtanulja a kézi GPS használatát  és  a  drón  irányítását.  Drónnal  végzünk  légifotózást,  és  nagy  pontosságú műszerekkel végzünk méréseket. Ezek alapján közösen domborzatmodelleket készítünk. A csapatok játékos feladata, hogy GPS segítségével végighaladjanak egy rögzített útvonalon, megtalálva az egyes megállópontokon elrejtett kincseket.
   
 • Meteorológiai és megújuló energetikai szakmai program
  Hallottál már szalmaházról, padlófűtésről és a napelemről? Ettél  már  napkollektorral aszalt gyümölcsöt? Láttál már hőszivattyúval fűtött fóliasátrat és halastavat? A program keretében meglátogatjuk a Megújuló Energiapark Kutatóközpontot, ahol mindezek mellett megismerkedünk a különböző meteorológiai paramétereket (felületi hőmérséklet, fényerősség, szélsebesség, légnedvesség, léghőmérséklet) mérő eszközök használatával. Csapatjáték keretében lesz lehetőség vályogfal készítésére, biobrikett előállításra és sok más ügyességi feladat teljesítésére.

Frissítés dátuma: 2018.06.08.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napján hatályba lépett Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ