Duális képzés - Georgráfus MSc

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara 2016 szeptemberében az alapképzés két mérnökszakán beindította a duális képzést. A villamosmérnök és a vegyészmérnök alapszakra, biomérnök mesterszakra a felvi.hu-n keresztül mind a hagyományos, mind a duális formába történő képzésre lehet jelentkezni.

Mit jelent a duális képzés?

A duális képzés a gyakorlat-orientált szakemberképzés legmagasabb szintű formája, amely a felsőoktatási intézmények és az ipari vállalatok szoros együttműködésén alapszik. 

 • A felvételt nyert hallgató ideje közel fele-fele arányban az egyetemen végzett elméleti tanulmányai és egy vállalatnál végzett gyakorlati képzése között oszlik meg. A céges gyakorlati képzés kereteit a felek egy úgynevezett hallgatói munkaszerződésben rögzítik.   
 • A duális képzésben résztvevő hallgató amellett, hogy az egyetem nappali tagozatos hallgatója, a vállalat munkaszerződéssel foglalkoztatott alkalmazottja is. Ezért a hallgató a teljes naptári évre (12 hónap) havi juttatást kap a vállalattól.
 • Egyetemi tanulmányait a hallgató a szak tantervének megfelelően végzi és emellett végrehajtja a vállalati tantervben foglalt képzési programot is.

Miért éri meg a duális képzésre jelentkezni?

 • Már az egyetemi tanulmányai alatt a hallgató gyakorlati tapasztalatokat szerez egy vállalatnál. A diploma mellé egy mérnöki alapszak elvégzésekor kapott 3.5 éves munkatapasztalat óriási előnyt jelent a munkaerőpiacon.   
 • Az egyetemi tanulmányok alatt a hallgató anyagi juttatást kap a vállalattól a képzés teljes időtartamára. Ezzel párhuzamosan a hallgató részesül minden olyan további juttatásban is, amit a nem-duális hallgatók kapnak (kollégium, tanulmányi ösztöndíj, …).
 • Magas színvonalú teljesítés, jó elméleti és gyakorlati eredmények esetén a vállalat nagy valószínűséggel állást ajánl a hallgatónak a diploma megszerzését követően.
 • A hallgatói szerződés nem jelent röghözkötést, a diploma megszerzése után a hallgató folytathatja tanulmányait mesterszakon, vagy tetszőleges cégnél vállalhat munkát.

Miért előnyös a duális képzés a vállalatoknak?

A vállaltok a képzés végére teljes értékű munkavállalót kapnak. Kinevelhetik saját jövőbeli szakembereiket, akik átlátják a cég belső struktúráját, tevékenységét, és további betanítás nélkül bedobhatják őket a mély vízbe.

Fontos tudni, hogy

 • a duális képzés az adott szak hagyományos formájához képest nagyobb leterheltséggel jár, ezért csak a kellően motivált, jó teljesítményre képes diákok válasszák.
 • a duális képzés évente 12 hónapos elfoglaltságot jelent. A hallgatónak munkavállalóként 4 hét szabadsága van, amelyet a cégtől kap meg az egyetemi vizsgaidőszak és a nyári hónapok alatt.
 • a vállalatok elvárják a folyamatos fegyelmezett munkát, tehát a képzéssel nem lehet csúszni.
 • ha valaki nem teljesíti a duális képzés feltételeit, vagy bármilyen ok miatt, maga szeretne kiszállni a képzésből, gond nélkül folytathatja tanulmányait ugyanazon szak hagyományos, nem-duális képzésén. Ilyenkor csak a céggel szűnik meg a munkaviszonya, a hallgató jogviszony és addigi egyetemi teljesítései megmaradnak.

Hogyan lehet felvételt nyerni duális képzésre?

A felvételi két lépésben történik:

 • A DE TTK kiválasztott alapszakára be kell adni a szokásos felvételi jelentkezést a felvi.hu-n keresztül. 
 • Az egyetemi felvételivel párhuzamosan ki kell választani a szak duális képzésében résztvevő cégek közül egyet, majd felvételi kérelmet kell beadni a céghez, a cég honlapján leírtak szerint. A vállalati felvételi mind írásbeli, mind szóbeli részből áll.
 • A vállalati felvételi már a tavaszi hónapok alatt lebonyolításra kerül, annak eredményéről a hallgatót a vállalat értesíti.
 • Egy szak duális képzésére a hallgató akkor nyer felvételt, ha mind a vállalati, mint pedig az egyetemi felvételin megfelelt.
Legutóbbi frissítés: 2023. 06. 08. 11:24