Földtudományi Nyári Tábor

A 2019. évi tábor valamennyi helye betelt!

 

A Debreceni Egyetem Földtudományi Intézete 2019. július 1-5. között a 4-6. osztályos általános iskolás gyerekek számára immár ötödik alkalommal szervezi meg a Földtudományi nyári táborát.

  • Helye: Debreceni Egyetem, Egyetem téri Campus, GeoMat épület.
  • Díja: 24.000 Ft/fő/hét.

Jelentkezés feltétele: A jelentkezési lap kitöltése és eljuttatása hozzánk 2019. június 21-ig, valamint a tábor díjának befizetése ugyancsak 2019. június 21-ig.

A befizetés részleteiről a jelentkezési lap beküldése után tájékoztatjuk Önöket.

A jelentkezési lap letölthető a következő linken.

Felhívjuk a figyelmet, hogy csak abban az esetben tudjuk indítani a tábort, ha legalább 20 fő jelentkezik!

Információ és elérhetőségünk: vasvari.maria@science.unideb.hu e-mail címen vagy a 0630/252-3859-es telefonszámon munkanapokon 8:00 – 16:00 óra között.

 

Amit biztosítunk:

  • Színvonalas szakmai programokon keresztül a földrajzi tudás szélesítése
  • A programokhoz szükséges infrastrukturális és tárgyi eszközök
  • Napi háromszori étkezés (tízórai, ebéd, uzsonna)

 

A kínált szakmai programok a hét során időjárástól függő időbeosztásban változatosan kerülnek bemutatásra!

A diákok szabadidős és csoportos foglalkoztatásain a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola hallgatói lesznek segítségünkre.

 

Hagyományos programjaink:

Természetföldrajzi és talajtani szakmai program

Hogyan alakítják a folyók a völgyeiket? Hogyan fejlődnek a folyókanyarulatok? Mikor építenek és mikor rombolnak a vízfolyások? A program során a Földtudományi Intézet homokkal feltöltött 10x3 méteres, 2,5 m mélységű folyóvizes medencéjében végzünk érdekes kísérleteket. A csapatok játékos feladata, hogy az általuk épített homokvárat gátakkal és elvezető csatornákkal a legtovább meg tudják védeni a négy forrásból táplálkozó óriásfolyam pusztításától. A laboratóriumban működő - hazánkban egyedülálló - szélcsatornában különböző szélsebességek mellett megfigyeljük a keletkezett formákat és a szél felszínalakító folyamatait. A különböző talajtípusok megismeréséhez kézi talajfúróval vett mintákon vizsgálatokat végzünk el. Megismerjük a terepen alkalmazható egyszerű vizsgálati módszereket: gyúrópróba a mechanikai összetétel meghatározásához, nagyító az ásványos összetétel vizsgálatához, valamint elvégezzük a mésztartalom meghatározását.

 

Földtani szakmai program

Milyen kőzetek és ásványok találhatók a környezetünkben? Hogyan lehet azokat egyszerű módszerekkel felismerni? Bemutatjuk a jellegzetes kristályformákat, azok keménységét, az  egyes ásványok színének és karcszínének viszonyát, az ásványok fényét. Megismerjük a kettős fénytörés jelenségét is. Vizsgáljuk a kőzetalkotó ásványokat, valamint a magmás, üledékes és metamorf kőzetek legfontosabb jellemzőit. Megismerkedünk a kézi nagyító, a sztereomikroszkóp és a polarizációs mikroszkóp jellemzőivel, használatával is. Felületi csiszolatot készítünk előkészített kőzeteken. Szitasor felhasználásával törmelékes üledékes kőzetek szemelemzését végzünk el, valamint lehetőség nyílik egyes üledékek szivárgási tényezőjének mérésére is. Játékos  feladat:  színes  habvulkán  készítése,  amelyen  a  gyerekek  az  igazi  vulkánok működését tanulmányozhatják.

 

Geoinformatikai szakmai program

Mire  használja  a  földtudomány  a  műholdas  helymeghatározó  eszközöket?  Hogyan készítsünk drónokkal légifotót? A program során minden gyerek megtanulja a kézi GPS használatát  és  a  drón  irányítását.  Drónnal  végzünk  légifotózást,  és  nagy  pontosságú műszerekkel végzünk méréseket. Ezek alapján közösen domborzatmodelleket készítünk. A csapatok játékos feladata, hogy GPS segítségével végighaladjanak egy rögzített útvonalon, megtalálva az egyes megállópontokon elrejtett kincseket.

 

Meteorológiai és megújuló energetikai szakmai program

Hallottál már szalmaházról, padlófűtésről és a napelemről? Ettél  már  napkollektorral aszalt gyümölcsöt? Láttál már hőszivattyúval fűtött fóliasátrat és halastavat? A program keretében meglátogatjuk a Megújuló Energiapark Kutatóközpontot, ahol mindezek mellett megismerkedünk a különböző meteorológiai paramétereket (felületi hőmérséklet, fényerősség, szélsebesség, légnedvesség, léghőmérséklet) mérő eszközök használatával.

Csapatjáték keretében lesz lehetőség vályogfal készítésére, biobrikett előállításra és sok más ügyességi feladat teljesítésére.

 

Az előző táborról készült videó megtekinthető az alábbi linken.

 

Legutóbbi frissítés: 2023. 06. 19. 08:40