- A tantárgy neve:
- magyarul: A vendéglátás alapjai
- angolul: Bases of Catering Trade
- Kódja: TTGBE6026
- Szemeszter: 2017/2018/2
- Felelős oktatási egység: Debreceni Egyetem, TTK, Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszék
- Kötelező előtanulmány neve: –
- Kódja: –
- Követelmény: Kollokvium
- Kredit: 3
- Oktatás nyelve: magyar
- Tantárgyfelelős oktató: Dr. Vasvári Mária, egyetemi tanársegéd
típus | heti óraszámok | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
előadás | gyakorlat | labor | |||||
nappali | x | heti | 2 | heti | 0 | heti | 0 |
levelező | féléves | féléves | féléves |
A kurzus célja, hogy megismerteti a hallgatókat a vendéglátóipari egységek és szállodák turisztikai piacon betöltött szere-pével. A vendéglátóipari és szállodai alapismeretek elsajátítása után szó lesz a vendéglátás tárgyi és személyi feltételeiről, illetve a vendéglátó egységek működtetéséről, munkafolyamatairól. A hallgatók sajátítsák el a legfontosabb étel-, ital-, valamint nemzetspecifikus gasztronómiai és vendéglátói etikett ismereteket. Továbbá a szállodák üzemeltetésének tárgyi és személyi feltételeinek, ügyvitelének ismertetése után a tantárgy tárgyalja a szállodák vezetői és egyéb munkaterületi feladatait, valamint a szállodai munkafolyamatokat. Részletesen taglaljuk a szállodákra vonatkozó, speciális szervezési, vezetési elveket, eljárásokat és módszereket. A szemeszter során a hallgatók betekintést nyernek az egységek üzemelteté-sével kapcsolatos legfontosabb jogszabályokba és az arculattervezés (Corporate Identity) lehetőségeibe is.
A kurzus tartalma, témakörei
A vendéglátás és szállásszolgáltatás alapfogalmai. A vendéglátás és szállásszolgáltatás jogi háttere és az etikai kódex. Vendéglátói etikett. Nemzetközi protokoll megismerése. A szállásadás története. A szálláshelyek csoportosítása típus és rendeltetés szerint. A szálláshelyek minőség szerinti csoportosítása. Corporate Identity – Vállalati arculat
Kötelező olvasmány
- Dr. Burkáné Szolnoki Á.: Vendéglátó szakmai alapismeretek, Képzőművészeti Kiadó Kft, 2003
Ajánlott szakirodalom
- Bártfai Endre: Szállodai alapismeretek, Budapest 2006.
Heti bontott tematika | |
---|---|
1. hét | A vendéglátás és szállásszolgáltatás alapfogalmai |
2. hét | A vendéglátás és szállásszolgáltatás jogi háttere és az etikai kódex |
3. hét | Vendéglátói etikett |
4. hét | Nemzetközi protokoll I. (hallgatói kiselőadások) |
5. hét | Nemzetközi protokoll II. (hallgatói kiselőadások) |
6. hét | A szállásadás története |
7. hét | A szálláshelyek csoportosítása típus és rendeltetés szerint |
8. hét | A szálláshelyek minőség szerinti csoportosítása |
9. hét | Corporate Identity – Vállalati arculat |
10. hét | A szálloda helyiségek szerinti felosztása |
11. hét | A szálloda munkakörei, feladatai |
12. hét | Szállodamenedzsment alapjai |