A vendéglátás alapjai

  • A tantárgy neve:
    • magyarul: A vendéglátás alapjai
    • angolul: Bases of Catering Trade
  • Kódja: TTGBE6026
  • Szemeszter: 2017/2018/2
  • Felelős oktatási egység: Debreceni Egyetem, TTK, Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszék
  • Kötelező előtanulmány neve:
  • Kódja:
  • Követelmény:  Kollokvium
  • Kredit: 3
  • Oktatás nyelve: magyar
  • Tantárgyfelelős oktató: Dr. Vasvári Mária, egyetemi tanársegéd
 
típus heti óraszámok
előadás gyakorlat labor
nappali x heti 2 heti 0 heti 0
levelező   féléves   féléves   féléves  

A kurzus célja, hogy megismerteti a hallgatókat a vendéglátóipari egységek és szállodák turisztikai piacon betöltött szere-pével. A vendéglátóipari és szállodai alapismeretek elsajátítása után szó lesz a vendéglátás tárgyi és személyi feltételeiről, illetve a vendéglátó egységek működtetéséről, munkafolyamatairól. A hallgatók sajátítsák el a legfontosabb étel-, ital-, valamint nemzetspecifikus gasztronómiai és vendéglátói etikett ismereteket. Továbbá a szállodák üzemeltetésének tárgyi és személyi feltételeinek, ügyvitelének ismertetése után a tantárgy tárgyalja a szállodák vezetői és egyéb munkaterületi feladatait, valamint a szállodai munkafolyamatokat. Részletesen taglaljuk a szállodákra vonatkozó, speciális szervezési, vezetési elveket, eljárásokat és módszereket. A szemeszter során a hallgatók betekintést nyernek az egységek üzemelteté-sével kapcsolatos legfontosabb jogszabályokba és az arculattervezés (Corporate Identity) lehetőségeibe is.

A kurzus tartalma, témakörei

A vendéglátás és szállásszolgáltatás alapfogalmai. A vendéglátás és szállásszolgáltatás jogi háttere és az etikai kódex. Vendéglátói etikett. Nemzetközi protokoll megismerése. A szállásadás története. A szálláshelyek csoportosítása típus és rendeltetés szerint. A szálláshelyek minőség szerinti csoportosítása. Corporate Identity – Vállalati arculat

Kötelező olvasmány

  • Dr. Burkáné Szolnoki Á.: Vendéglátó szakmai alapismeretek, Képzőművészeti Kiadó Kft, 2003

Ajánlott szakirodalom

  • Bártfai Endre: Szállodai alapismeretek, Budapest 2006.
Heti bontott tematika
1. hét A vendéglátás és szállásszolgáltatás alapfogalmai
2. hét A vendéglátás és szállásszolgáltatás jogi háttere és az etikai kódex
3. hét Vendéglátói etikett
4. hét Nemzetközi protokoll I. (hallgatói kiselőadások)
5. hét Nemzetközi protokoll II. (hallgatói kiselőadások)
6. hét A szállásadás története
7. hét A szálláshelyek csoportosítása típus és rendeltetés szerint
8. hét A szálláshelyek minőség szerinti csoportosítása
9. hét Corporate Identity – Vállalati arculat
10. hét A szálloda helyiségek szerinti felosztása
11. hét A szálloda munkakörei, feladatai
12. hét Szállodamenedzsment alapjai
Legutóbbi frissítés: 2023. 06. 08. 11:24