Bemutatkozás - Meteorológiai Tanszék

Köszöntjük a Debreceni Egyetem Meteorológiai Tanszékének weboldalán!

Tanszékünk a Földtudományi Intézet keretében a hazai földtudományi képzésen belül a meteorológus és megújuló energetikai szakember képzésében vesz részt. Tanszékünk 2018-ban elindította a Megújuló energiák Specializációt a Geográfus MSc részeként. A karunk által támogatott duális képzési programba is bekapcsolódtunk Megújuló Energiapark Kutatóközpont Kft.-vel együttműködve, ehhez kapcsolódva kihelyezett tanszékként vesz részt a munkában, hogy az érdeklődő hallgatók gyakorlati ismereteket szerezhessenek a megújuló energiaforrások alkalmazásával kapcsolatban.

Tanszékünk kutatási tevékenysége a városklímával, illetve a megújuló erőforrásokkal kapcsolatos vizsgálatokra irányul elsősorban. A városklíma területén belül elsősorban Debrecen és a környező települések városi hőszigetének idő és térbeli dinamikája a kutatások tárgya. Ennek keretében folyamatban van egy debreceni automata városklíma állomáshálózat kiépítése. A megújuló erőforrásokkal kapcsolatos kutatások területén a tanszék kutatói elsősorban a szélklíma statisztikai vizsgálata és a biomassza felhasználásának meteorológia és társadalmi aspektusai területén folytatnak vizsgálatokat. Mindkét területhez kapcsolódik a tanszéken már hagyományosnak mondható terepklíma kutatás: kutatóink nagy tapasztalatra tettek szert mikro- és helyiklíma vizsgálati módszerei területén.

Igyekszünk a hagyományokra építeni, ugyanakkor megfelelni napjaink új kihívásainak.

 

Dr. Szegedi Sándor
tanszékvezető

   Frissítés dátuma: 2021.02.17.


   Tisztelt Felhasználó!

    

   A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

   A tájékoztatót megismertem.